Biftek americký
Poměr: 20 dkg masa ze svíčkové nebo z roštěnce, sůl, pepř, 1 žloutek, 2 středně velké cibule, kávová lžička rozsekaných kapar, jemně nakrájená zelená petržel, 2 prolisované sardele, trochu jemně nakrájené cibule, asi 2 kávové lžičky hladké hořčice, trochu rozsekaného kmínu, trochu papriky a sůl.
Postup: Očištěné, tuku zbavené a opláchnuté maso nožem uškrábeme a pak je buď usekáme na jemnou kaši, nebo umeleme na masovém strojku. Připravené maso osolíme, opepříme, přidáme kávovou lžičku vody, aby bylo vláčnější, dobře promícháme a utvoříme z něho navlhčenou rukou malý bochánek, který posadíme do středu na okrouhlou mísu. Střed bochánku prohloubíme a do vzniklého důlku vložíme syrový žloutek. Kolem bochánku rozložíme osm obrouček nakrájených z cibule a do každé z nich dáme po jednom z těchto osmi druhů potravin: kapary, zelenou petržel, sardele, cibuli, hořčici, kmín, papriku a sůl. – Upravujeme až před podáváním.
(K takto upravenému bifteku přikládáme kromě vidličky a nože ještě lžíci, kterou promícháme přísady s masem.)
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: chléb bílý nebo obyčejný (černý), jemně nakrájená cibulka, hladká hořčice, po případě worcesterová omáčka.
Pro 2 osoby.
Úprava trvá 15 minut.