Svíčková pečeně po anglicku, obložená

 

    Poměr: upečená svíčková , 12 větších, tvrdších rajských jablek, 50 dkg vařeného nebo konservovaného chřestu, 1 uvařený květák na kyselo, 15 dkg majonézy okořeněné, chlebový podstavec, 2/10 litru studeného tekutého rosolu, šťáva z pečeně a kyselá okurka. – Bodlo ozdobené kulička vykrojenými z okurek a rajským jablkem.

 

    Postup: Upečenou svíčkovou necháme důkladně vychladnout. K dobře vychladlé šťávě z pečeně přilijeme studený tekutý rosol, zamícháme a postavíme do chladu ztuhnout.

    Zatím si vezmeme oválnou mísu a do jejího středu postavíme napříč podstavec, zhotovený z chleba. Strany podstavce ozdobíme ztuhlým rosolem. Rosol před ztuhnutím promícháme se šťávou z pečeně a vystříkáme sáčkem s hvězdičkovitou trubičkou. Dvě třetiny vychladlé svíčkové nakrájíme na stejnoměrné plátky a jednu třetinu necháme vcelku. Takto připravenou pečeni pak urovnáme na podstavec. Z rajských jablek asi čtvrtinu skrojíme a vnitřky vydlabeme lžičkou. Vydlabaná rajská jablíčka uvnitř osolíme.

    Tyčinkový chřest nakrájíme na špalíčky přibližně čtyři centimetry dlouhé, a co z něho zbude, promícháme s polovinou majonézy uvedené v „poměru“. Tuto chřestovou majonézu naplníme do šesti vydlabaných rajských jablek a na povrch náplně urovnáme vkusně špalíčky z chřestu.

    Část květáku uvařeného na kyselo rozdělíme na vzhledné růžičky, zbytek květáku jemně rozsekáme a promícháme se zbylou majonézou. Touto květákovou majonézou naplníme zbylá vydlabaná rajská jablka a na jejich povrch upravíme připravené růžičky květáku.

    Takto naplněná rajská jablka pak rozestavíme na mísu po obou stranách pečeně.

    Nyní vezmeme bodlo a napíchneme na ně nejdříve kuličku okurky, potom rajské jablko a opět kuličku z okurky. Takto ozdobené bodlo zapíchneme do části pečeně, kterou jsme nechali vcelku. Mezi nakrájené plátky masa vložíme k levé straně po jednom kolečku kyselé okurkyPodáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři. Tato úprava je též vhodná pro studený bufet.

    Příloha: bílé pečivo, majonéza okořeněná nebo tatarská omáčka, po případě omáčka remuládová nebo ruská.

 

Pro 6 – 10 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.