Sledi pečení, marinovaní
Poměr: 6 čerstvých sleďů, sůl, 2 bílky, 10 dkg hladké mouky a 6 dkg sádla.
Na marinádu: ¼ litru vody, 1/8 litru octa, trochu soli a cukru, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 1 hřebíček, trochu koriandru a 6 dkg cibule.
Postup: Čerstvé sledě vykucháme, hlavy odkrojíme, sledě opláchneme, osolíme a dáme asi na dvacet minut do chladu. Potom sledě obalíme v rozšlehaném bílku a mouce, v rozpáleném sádle je do zlatova upečeme, přendáme na síto a necháme je vychladnout.
Nyní dáme do kastrolu vodu, ocet, sůl, cukr, koření a jemně nakrájenou cibuli a tuto marinádu necháme asi patnáct až dvacet minut povařit.
Potom narovnáme vychladlé pečené sledě do kamenné nádoby, zalijeme prochladlou marinádou a postavíme je na tři hodiny do chladu.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: chléb.
Pro 6 osob.
Úprava trvá tři čtvrti hodiny.