Sledi marinovaní ve víně

    Poměr: 6 čerstvých sleďů, sůl, 1/8 litru octa, ¼ litru vody, 5 dkg cibule a 15 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 bobkový list, trochu tymiánu, 10 zrnek pepře a 2/10 litru bílého vína.

 

    Postup: Do kastrolu dáme vodu, ocet, na tenké plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a sůl a půl hodiny vše povaříme. K vývaru pak přilijeme bílé víno a do této horké marinády vložíme vykuchané, hlav zbavené, opláchnuté a slabě osolené a asi sedm minut je velmi opatrně bez klokotu povaříme. Uvařené necháme v marinádě vychladnout a zároveň s ní je podáváme.

    Podáváme jako samostatný pokrm.

    Příloha: chléb.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.