Rybí filé se švédskou omáčkou

    Poměr: 1 kg mraženého rybího filé, šťáva z půlky citronu, trochu jemně nakrájené pažitky, sůl, trochu pepře, trochu hladké mouky nebo strouhané housky, 12 dkg másla nebo oleje. – 1 hlávka salátu a ¼ l švédské omáčky.

 

    Postup: Zmražené filé rozbalíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme pažitkou a necháme napolo rozmrznout. Potom filé podélným řezem na plocho rozdělíme na dvě stejně tlusté půlky, každou rozkrojíme na tři díly, trochu osolíme, opepříme, a buď poprášíme slabě moukou, anebo posypeme strouhanou houskou a v rozpáleném tuku upečeme do růžova. Trvá to asi deset minut. Upečené filé necháme vychladnout.

Na podlouhlou mísu rozložíme listy hlávkového salátu a vkusně na ně upravíme upečenou rybu. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

    Příloha: chléb, salát zeleninový, bramborový nebo francouzský.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.