Tuňák s bylinkovooctovou omáčkou

    Poměr: 80 dkg masa z tuňáka, šťáva z půlky citronu, trochu jemně nakrájené zelené petržele a estragonových lístečků, sůl, 5 dkg oleje, 6 dkg cibule, 2 dkg protlaku z rajských jablíček, ¾ litru vývaru z koření a ¼ litru bylinkovooctové omáčky .

 

    Postup: Očištěného, opláchnutého tuňáka nakrájíme na řízky, pokapeme citronovou šťávou, posypeme nakrájenou zelenou petrželí a estragonovými lístečky a postavíme do chladu.

    Do kastrolu dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, připraveného tuňáka osolíme, vložíme do oleje a trochu ho opečeme. Potom přidáme protlak z rajských jablek, zalijeme vývarem, zakryjeme poklicí a udusíme do měkka. Udušeného tuňáka necháme ve šťávě vychladnout. Vychladlého tuňáka narovnáme do hlubší skleněné misky, zalijeme bylinkovooctovou omáčkou, do které jsme přimíchali trochu šťávy z udušeného tuňáka, a postavíme na hodinu do chladu. Před podáváním tuňáka vkusně ozdobíme.

    Podáváme jako samostatný pokrm.

    Příloha: chléb, červené víno.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.