Rybí filé smažené, na salátě
Poměr: 1 kg zmraženého rybího filé, šťáva z půlky citronu, jemně nakrájená zelená petržel, sůl, 6 dkg hrubé mouky, 2 – 3 vejce, 20 dkg prosáté strouhané housky, 20 dkg sádla nebo oleje, 80 dkg francouzského salátu a na zdobení hlávkový salát nebo zelená petržel, citron, po případě rajská jablka, vařená vejce apod.
Postup: Zmražené filé rozbalíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme zelenou petrželí a necháme napolo rozmrznout. Potom filé řezem na plocho rozdělíme na dvě půlky, které zase rozkrojíme na tři díly. Jednotlivé, jeden centimetr silné porce osušíme, osolíme, obalíme v mouce (tuto trochu napěchujeme), v rozšlehaných vejcích a v strouhané housce. Obalenou rybu vložíme do rozpáleného tuku a smažíme nejprve prudce, pak mírněji tak, aby byla dobře prosmažena. Trvá to asi deset až dvanáct minut. Usmaženou rybu necháme vychladnout.
Na mísu upravíme podstavec z francouzského salátu, na něj vkusně rozložíme usmaženou rybu a ozdobíme hlávkovým salátem, citronem apod. Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm. Příloha: bílý chléb, po případě majonézová omáčka.
Pro 6 osob.
Úprava trvá tři čtvrti hodiny.