Makrely dušené na víně

    Poměr: 1 ½ kg makrel, sůl, trochu bílého pepře, 6 dkg másla, šťáva z citronu, 1/8 litru bílého vína, 80 dkg květákového salátu a zelená petržel.

 

    Postup: Z očištěných a vykuchaných makrel odkrojíme hlavy a ocasy, makrely pak rozkrojíme na větší díly, které osolíme a opepříme. (Použijeme-li makrel rozmražených, mívají někdy nahořklou chuť. Této hořké chuti je zbavíme, když je před nasolením a opepřením namočíme na kratší dobu do octové vody.)

    V kastrolu rozpustíme máslo, vložíme do něho připravené porce z makrel, pokapeme je citronovou šťávou a na mírném ohni dusíme asi pět minut. Potom ryby podlijeme bílým vínem a znovu je, dusíme asi sedm minut. Na okrouhlou mísu upravíme do středu květákový salát, kolem salátu vzhledně urovnáme uvařené, vychladlé porce makrel a ozdobíme je zelenou petrželí.

    Podáváme jako předkrm a jako samostatný pokrm. Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.