Mořský jazyk s bernskou omáčkou

    Poměr: 1 ½ kg mořských jazyků, sůl, ¾ litru vody, 1/8 litru bílého vína, šťáva z půlky citronu, 1 bobkový list, ¼ litru bernské omáčky a zelená kadeřavá petržel.

 

    Postup: Mořské jazyky vykucháme, kůži stáhneme a s kostí sejmeme nožem filátka. Filátka pak osolíme, v půlce přehneme a spojíme špejlí.

    Do kastrolu dáme osolenou vodu, přidáme bílé víno, citronovou šťávu a bobkový list a přivedeme do varu. Do toho pak vložíme připravená filátka a asi deset minut pomalu vaříme. Uvařená, prochladlá filátka dáme na prkénko, druhým prkénkem je zatížíme a postavíme asi na dvacet minut do chladu. U vychladlých filátek okraje nožem úhledně upravíme, potom filátka urovnáme na skleněnou misku a polijeme bernskou omáčkou, do které jsme přimíchali jemně rozsekané odkrojky z filátek. Ozdobíme je zelenou petrželí. (Z rybího vývaru si můžeme připravit buď rybí rosol, nebo rybí krycí rosolovou omáčku.)

    Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm. Příloha: bílý chléb a saláty ze syrové zeleniny.

 

    Pro 6 osob.

                                                                                                                        Úprava trvá tři čtvrti hodiny