Makrely marinované

    Poměr: 1 ½ kg makrel, 1 litr vývaru k vaření ryby,  ¼ litru octa, 1/16 litru oleje, 10 dkg cibule, sůl a pepř, 1 na tvrdo uvařené vejce.

 

    Postup: Z očištěných a vykuchaných makrel odkrojíme hlavy a ocasy, makrely rozkrojíme na větší díly, osolíme, vložíme je do vývaru a pomalým varem asi dvanáct minut vaříme. Vychladlé rybí porce narovnáme pak do skleněné misky a proložíme je cibulí nakrájenou na kolečka.

    Do hrnečku nalijeme ocet, 1/8 litru vývaru, z ryb, přidáme pepř, sůl a olej a dobře směs rozkvedláme. Touto marinádou polijeme připravené ryby a necháme je nejméně jeden den v chladu odležet. Před podáváním posypeme marinované makrely jemně rozsekaným bílkem a žloutkem.

    Podáváme jako předkrm a jako samostatný pokrm.

    Příloha: bílé pečivo a pažitková omáčka nebo majonéza okořeněná.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 40 minut.