Mořský jazyk s kaviárem
Poměr: 1 ½ kg mořského jazyka, sůl, 2/10 litru bílého vína, 3 dkg cibule, 8 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 1 dkg másla, ¼ litru rybí krycí rosolové omáčky ,1 žloutek, 3 polévkové lžíce smetany, několik kapek worcesterové omáčky, ¼ litru tekutého studeného rybího rosolu a 6 dkg kaviáru.
Postup: Z mořského jazyka si připravíme filátka ,malounko je osolíme, v půlce přehneme a spojíme špejlí. Do ohnivzdorné porcelánové misky nebo do kastrolu dáme jemně rozsekanou cibuli, pepř a nové koření vcelku, na to položíme filátka, zalijeme je bílým vínem, zakryjeme mastným papírem a dusíme v troubě asi 10 minut. Udušená a prochladlá filátka dáme na prkénko, druhým prkénkem je zatížíme a postavíme na dvacet minut do chladu. Šťávu z filátek procedíme, přidáme ji k rybí krycí rosolové omáčce, zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně a okořeníme ji worcesterovou omáčkou. Okraje vychladlých filátek nožem úhledně urovnáme, položíme je na drátěnou podložku, polijeme je připravenou rybí krycí rosolovou omáčkou, ozdobíme kaviárem a opět postavíme do chladu.
Na skleněnou mísu se zvýšeným okrajem nalijeme asi jeden centimetr vysokou vrstvu rybího rosolu, a když ztuhne, narovnáme na něj do kruhu připravená filátka z mořského jazyka. Do středu filátek můžeme posadit ozdobu, zhotovenou z vajíčka. Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: bílé pečivo, zeleninový salát s majonézou, po případě krabí salát.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.