Sledi marinovaní v oleji

    Poměr: 6 čerstvých sleďů, 1 ½ l vody, 1/8 litru octa, sůl, 1 hřebíček a ¼ litru oleje.

 

    Postup: Čerstvé sledě vykucháme, hlavy odkrojíme, sledě opláchneme, malounko osolíme a složíme je do ubrousku nebo do mulu.

    Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl a ocet a přivedeme do varu. Potom sledě s ubrouskem ponoříme do vařící vody a asi šest minut pomalým varem vaříme. Pak sledě s ubrouskem vyndáme, opatrně je s ubrousku přendáme na misku a necháme je vychladnout.

    Do sklenice se širokým hrdlem nalijeme trochu oleje, do něho pak narovnáme těsně na sebe uvařené sledě, přidáme jeden nebo dva hřebíčky, olejem vše dolijeme a uschováme v chladné místnosti. Asi za dva až tři dny podáváme. (Takto upravení sledi chutnají znamenitě – jako olejovky.)

    Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm. Příloha: bílý chléb, po případě různé saláty.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.