Treska vařená, s tatarskou omáčkou
Poměr: 1 ½ kg tresky (1 kg čistého rybího masa), citronová šťáva, sůl, 1 l octem okyseleného vývaru z koření , 80 dkg francouzského salátu a ¼ l tatarské omáčky, 12 dkg majonézy ke zdobení a ředkvičky.
Postup: Očištěnou tresku opláchneme, nakrájíme na porce, pokapeme citronovou šťávou a postavíme na dvacet minut do chladu.
Vývar dáme do kastrolu, přivedeme do varu, vložíme do něho osolenou tresku, zakryjeme poklicí, necháme přejít varem a pak kastrol stáhneme na okraj plotny. Dbejme, aby se ryba nevařila, neboť by se snadno rozvařila. Stačí, když ji ponecháme v tomto horkém vývaru asi šestnáct minut. Potom kastrol s plotny odstavíme a rybu necháme ve vývaru vychladnout.
Na rybí mísu uděláme podstavec z francouzského salátu, na něj vkusně rozložíme uvařenou tresku a jednotlivé porce ozdobíme majonézou ke zdobení, vystříkanou ze sáčku, a ředkvičkou. Kolem salátového podstavce nalijeme polovinu tatarské omáčky a zbylou omáčku podáváme zároveň v omáčníku.
Podáváme jako předkrm a jako samostatný pokrm. Příloha: bílé pečivo.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.