Salát z červeného zelí

    Poměr: 60 dkg červeného zelí, 4 dkg másla nebo oleje, trošku roztlučeného kmínu, trochu soli a osminu litru vody nebo vývaru.

    Na marinádu: osminu litru octa, trochu bílého pepře a soli, 1 dkg cukru, trošku zázvoru, 4 dkg cibule a po případě 2 polévkové lžíce červeného vína.

 

    Postup: Očištěné zelí rozčtvrtíme, košťál vykrojíme a zelí nakrájíme na jemné nudličky, které vložíme do polévkového síta a ponoříme i se sítem na okamžik do vařící vody, pak vyndáme a necháme okapat. Nyní v kastrolku rozpustíme tuk, přidáme k němu spařené červené zelí, tlučený kmín a sůl, a občas podlévajíce vodou nebo vývarem dusíme 10 – 15 minut. Poté kastrolek s plotny odstavíme a do prochladlého zelí přilijeme ocet, červené víno, přidáme sůl, cukr, pepř, zázvor a na kostičky nakrájenou cibuli. Vše dobře promícháme, přendáme do skleněné misky a podáváme.

    Salát z červeného zelí podáváme k hovězímu masu vařenému, k sekané pečeni, ke karbanátkům, k masům pečeným na roštu, k uzenému masu vařenému, k pečené domácí drůbeži a ke zvěřině, zejména k pečeným koroptvím a bažantům.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.