Salát z fazolových lusků
Poměr: 60 dkg fazolových lusků čerstvých nebo ½ kg konservovaných, 3 dkg oleje, 3 dkg cibule, trochu soli a trochu vody nebo vývaru na podlití.
Na marinádu: 1/10 litru vody, 1/16 litru octa, trochu soli, cukru a zcela málo pepře.
Postup: Mladé fazolové lusky zelené nebo žluté přebereme, dobře omyjeme a skrojením špiček odstraníme postranní vlákna. V kastrolku rozpustíme olej, přidáme k ní očištěné fazolové lusky. Kratší dáváme vcelku a větší šikmo nakrájené, osolíme a do měkka je podusíme. Je-li třeba, občas trochu podlijeme. Prochladlé lusky polijeme marinádou, připravenou z vody, octa, soli, cukru a pepře, a dobře promícháme.
Místo marinády můžeme uvařené, prochladlé fazolové lusky promíchat majonézou okořeněnou, rozředěnou trochou mléka.
Fazolový salát připravený s marinádou podáváme k vařenému hovězímu žebru, k sekané pečeni nebo ke karbanátkům. Salát promíchaný s majonézou podáváme k pečenému telecímu masu studenému, k vařeným rybám, k smaženým rybám, zejména k smaženému filé, atd.
Pro 6 osob.
Úprava trvá tři čtvrti hodiny.