Salát z fazolových lusků

    Poměr: 60 dkg fazolových lusků čerstvých nebo ½ kg konservovaných, 3 dkg oleje, 3 dkg cibule, trochu soli a trochu vody nebo vývaru na podlití.

    Na marinádu: 1/10 litru vody, 1/16 litru octa, trochu soli, cukru a zcela málo pepře.

 

    Postup: Mladé fazolové lusky zelené nebo žluté přebereme, dobře omyjeme a skrojením špiček odstraníme postranní vlákna. V kastrolku rozpustíme olej, přidáme k ní očištěné fazolové lusky. Kratší dáváme vcelku a větší šikmo nakrájené, osolíme a do měkka je podusíme. Je-li třeba, občas trochu podlijeme. Prochladlé lusky polijeme marinádou, připravenou z vody, octa, soli, cukru a pepře, a dobře promícháme.

    Místo marinády můžeme uvařené, prochladlé fazolové lusky promíchat majonézou okořeněnou, rozředěnou trochou mléka.

    Fazolový salát připravený s marinádou podáváme k vařenému hovězímu žebru, k sekané pečeni nebo ke karbanátkům. Salát promíchaný s majonézou podáváme k pečenému telecímu masu studenému, k vařeným rybám, k smaženým rybám, zejména k smaženému filé, atd.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.