Salát z černého kořene

    Poměr: 50 dkg černého kořene ,½ litru vody a 1/8 litru octa a sůl na vaření, 1/16 litru vody, 1/16 litru octa, 2 polévkové lžíce oleje, trochu soli a pepře.

 

    Postup: Černý kořen omyjeme, oškrábeme nebo oloupeme a vložíme hned do octové vody nebo do mléka, aby nezčernal. Poté dáme do kastrolku vodu, ocet a sůl, přivedeme do varu a do ní vložíme očištěný, na větší kusy nakrájený černý kořen a uvaříme do měkka, asi půl hodiny. Nikdy nekrájíme černý kořen před vařením na malé kousky, neboť vyteče zbytečně mnoho mléčné šťávy v něm obsažené, a tím ho zbavíme jeho lahodné chuti. Uvařený černý kořen vyndáme, necháme okapat, teprve potom jej nakrájíme na menší kolečka a dáme do misky. Z ostatních přísad si připravíme marinádu a na nakrájený černý kořen ji nalijeme. Salát lehce promícháme.

    Místo marinády můžeme uvařený, vychladlý a na kolečka nakrájený černý kořen promíchat buď s bylinkovooctovou omáčkou, nebo s pažitkovou omáčkou , nebo se zelenou omáčkou.

Tento salát podáváme k pečeným a smaženým masům, k vařeným, pečeným a smaženým rybám, k bramborovým pokrmům apod.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.