Celerový salát

    Poměr: 60 dkg celeru, sůl, 3/10 litru vody, 4 zrnka pepře a 1 bobkový list, 1/8 litru octa, šťáva z 1 citronu, 2 dkg cukru a 1/16 litru oleje.

 

    Postup: Do kastrolku dáme vodu, sůl, pepř, bobkový list a ocet a přivedeme vše do varu. Zatím oloupeme omytý celer, nakrájíme na plátky silné asi tři mm, vložíme je do vařící vody a asi pět minut povaříme.

Povařený, měkký celer vložíme do misky. Vývar z celeru sítem prolijeme, přidáme cukr, šťávu z citronu a olej, dobře promícháme a takto upravenou marinádu na celer nalijeme.

    Podáváme k vařenému hovězímu žebru, k pečeným masům, zejména k sekané pečeni, k vepřovým kotletám pečeným na oleji na roštu, k pečeným rybám apod.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.