Pastinákový salát

    Poměr: ½ kg pastináku, 5 dkg másla, 1/8 litru vody nebo vývaru, trochu soli a buď octová omáčka, nebo majonéza okořeněná.

 

    Postup: Pastinák omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme k němu nakrájený pastinák, osolíme a občas podlévajíce vývarem nebo vodou, udusíme do měkka. Potom pastinák s plotny odstavíme a přimícháme k němu octovou omáčku, dobře vše promícháme a necháme vychladnout. Chceme-li promíchat pastinák s majonézou, uvařený scedíme a do vychladlého majonézu přidáme.

    Pastinákový salát s octovou omáčkou podáváme k ovaru, k hovězímu vařenému žebru, k sekané pečeni, k huspenině apod., promíchaný s majonézou se hodí k pečeným a smaženým masům, k vařeným, pečeným a smaženým rybám, k vaječným pokrmům apod.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.