Chřestový salát
Poměr: 1 kg čerstvého nebo ½ kg konservovaného chřestu, 1/8 litru vody, 1/16 litru octa, kávovou lžičku oleje, sůl, nebo místo octa, vody, oleje a soli 20 dkg bernské omáčky, nebo maltézské omáčky.
Postup: Očištěný chřest povaříme asi půl hodiny ve slané vodě ,uvařený scedíme, nakrájíme ihned na menší špalíčky, dáme do misky a ještě vlahý polijeme marinádou připravenou z vody, octa, soli a oleje, lehce zamícháme a necháme asi půl hodiny stát.
Místo marinády můžeme uvařený, avšak prochladlý chřest promíchat s bernskou nebo maltézskou omáčkou.
Chřestový salát připravený s marinádou podáváme k pečenému masu a k pečeným rybám. Chřestový salát připravený s bernskou nebo maltézskou omáčkou se hodí k přírodním a smaženým řízkům, k smažené drůbeží, k vařeným rybám a k šunce.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.