Cibulový salát
Poměr: ½ kg cibule, 5 dkg másla, (1/2 litru vody a ¼ litru octa na vaření), 1/8 litru vody, 1/16 litru octa pokud možno vinného, 2 polévkové lžíce oleje, trochu soli a bílého pepře.
Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka nebo na nudličky a buď na másle trochu podusíme (dbáme však, aby nezežloutla), anebo ji vložíme do vařící octové vody a asi 10 minut povaříme. Připravenou cibuli vložíme pak do misky. Do hrnečku dáme vodu, ocet, sůl, pepř a olej, dobře promícháme, na cibuli nalijeme a dobře vychlazený salát podáváme. (Místo vody a octa můžeme také použít vývaru z cibule, vaříme-li ji.) Podáváme k vařenému hovězímu žebru, ke skopovému masu, k sekané pečeni, k huspenině apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá půl hodiny.