Špekáčkový salát (vojenský)

    Poměr: 35 dkg špekáčků, 35 dkg vařených bramborů, 15 dkg kyselých okurek, 10 dkg cibule, asi 1/8 litru hovězího vývaru nebo vody, 1/8 litru octa, dvě polévkové lžíce oleje, kávová lžička hladké hořčice, sůl a pepř.

 

    Postup: Špekáčky oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, dáme do misky, promísíme je cibulí nakrájenou na kostičky, zalijeme octem a postavíme na hodinu do chladu. Čerstvě vařené brambory, pokud možno tzv. rohlíčky, oloupeme a na kolečka nakrájené, ještě teplé polijeme horkým vývarem. Do vychladlých bramborů pak přidáme na tenká kolečka nakrájené okurky a marinované špekáčky s cibulí. V hrnečku si rozmícháme hořčici s trochou octa, přidáme sůl, pepř a olej, dobře zamícháme a salát tím polijeme. Hotový salát ještě lehce promícháme, upravíme na misku a podáváme. Salát můžeme také promíchat majonézou nastavovanou. Podáváme jej jako samostatný pokrm.

 

Pro 5 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.