Pikantní (nebo lahůdkový) salát
Poměr: 25 dkg vařených bramborů, 20 dkg šunky, 10 dkg kyselých okurek, 10 dkg v octě nakládaných cibulek, 5 dkg v octě nakládaných baltických sleďů nebo zavináčů, 5 dkg v octovém nálevu nakládaných hříbků, 3 dkg jader vlašských ořechů, 3 dkg ementálského sýra, trošku soli a bílého pepře, trochu citronové šťávy nebo estragonového octa a 35 – 40 dkg majonézy okořeněné.
Postup: Brambory, šunku, okurky, cibulky, sledě, hříbky, to vše nakrájíme na drobné kostičky a dáme do mísy. K tomu přidáme nastrouhané ořechy a nastrouhaný ementálský sýr, sůl, pepř, citronovou šťávu nebo ocet, vše dobře promícháme a pak lehce přimícháme majonézu. Hotový salát upravíme na skleněnou misku, ozdobíme malými kornoutky ze šunky, hříbky nakládanými v octovém nálevu a zelenou petrželí.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři, nebo používáme ho k přípravě obložených chlebíčků a k plnění vařených vajec. Příloha: bílých chléb, housky, slané tyčinky a bílé víno.
Pro 8 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.