Salát z volské tlamy
Poměr: 60 dkg očištěné, kůže zbavené volské tlamy, voda, 1/8 litru octa, sůl, 12 dkg kořenové zeleniny, 1 malá cibule, 2 bobkové listy, 4 zrnka pepře a půl kávové lžičky hořčičných semínek.
Na marinádu: 1/10 litru octa, 1/16 litru vývaru z volské tlamy, 2 polévkové lžíce oleje, kávová lžička hladké hořčice, trošku soli a pepře, kávová lžička worcesterové omáčky a 8 dkg cibule.
Postup: Očištěnou přední část volské tlamy ve vodě dobře vymyjeme, dáme do hrnce, zalijeme osolenou a okyselenou vodou a vaříme čtyři hodiny. Potom přidáme očištěnou zeleninu, cibuli a koření a vaříme dále ještě asi hodinu, tj. tak dlouho, až maso změkne. Uvařené maso nakrájíme na velmi tenké lupínky, cibuli nakrájíme na kostičky a vše dáme do mísy. Nyní dáme do hrnečku hořčici, nejdříve ji vývarem z volské tlamy rozmícháme, pak přidáme ocet, worcesterovou omáčku, sůl, pepř a olej, dobře to rozkvedláme, na salát nalijeme a ještě vše promícháme. Hotový salát upravíme na skleněnou misku a přes noc postavíme do chladu.
Místo marinádou můžeme salát promíchat také majonézou, rozředěnou trochou vývaru z volské tlamy. Podáváme jako samostatný pokrm.
Pro 4 osoby.
Úprava trvá 5 až 6 hodin.