Vlašský (italský) salát
Poměr: 25 dkg vařených bramborů, 25 dkg šunky nebo šunkového salámu, 20 dkg kyselých okurek, 8 dkg cibule, 10 dkg jablek, trošku soli, pepře, worcesterové omáčky a octa, asi 40 – 45 dkg majonézy okořeněné nebo nastavované.
Postup: Brambory, šunku nebo šunkový salám, cibuli a jablka nakrájíme na jemné, ne příliš dlouhé nudličky, dáme je do mísy a přidáme k nim na nudličky nakrájené, lehce v dlaních vymačkané kyselé okurky. Směs pak osolíme, opepříme, pokapeme worcesterovou omáčkou a octem a dobře promícháme. Nakonec pak do salátu lehce přimícháme majonézu. Hotový salát upravíme na misku a vkusně ozdobíme. Podáváme a používáme tak jako salát pražský.
Pro 8 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.