Berlínský salát

    Poměr: 25 dkg vařených bramborů, 15 dkg šunky nebo šunkového salámu, 20 dkg v octě nakládaných sleďů (mohou být i zavináče), 10 dkg mrkve a 10 dkg kořínkové petržele vařené na kyselo, 10 dkg vařeného nebo konservovaného zeleného hrášku, sůl, pepř a 35 – 40 dkg majonézy okořeněné nebo nastavované.

 

    Postup: Veškeré základní přísady mimo hrášek nakrájíme na drobné kostky, vše i s hráškem dáme do mísy, osolíme, opepříme, dobře promícháme a pak lehce přimícháme majonézu. Hotový salát upravíme na skleněnou misku a zdobíme vařenými vajíčky, úhledně nakrájenými řezy z kyselých sleďů a zelenou petrželí nebo hlávkovým salátem. Salát podáváme jako samostatný pokrm nebo ho používáme k přípravě obložených chlebíčků a k obložení vařených vajec.

 

Pro 8 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.