Ruský salát

    Poměr: 25 dkg vařených bramborů, 15 dkg vařeného uzeného masa, 10 dkg šunky nebo šunkového salámu, 15 dkg kyselých okurek, 10 dkg matjesových slanečků, 10 dkg vařeného nebo konservovaného zeleného hrášku, 8 dkg cibule a 5 dkg čerstvých nebo nakládaných ostrých paprik, trošku soli, pepře, několik kapek worcesterové omáčky, trochu octa a 40 – 45 dkg majonézy okořeněné nebo nastrouhané.

 

    Postup: Brambory, uzené maso, šunku nebo šunkový salám, slanečky, cibuli a papriky nakrájíme na stejnoměrné malé kostičky, dáme do mísy, přidáme k nim rovněž na malé kostičky nakrájené, lehce v dlaních vymačkané kyselé okurky a zelený hrášek. Směs pak osolíme, opepříme, pokapeme worcesterovou omáčkou, octem a vše dobře promícháme. Nakonec do salátu lehce přimícháme majonézu. Hotový salát upravíme na misku a vkusně ozdobíme.

    Podává se jako salát pražský, jen s tou výjimkou, že se pro svou ostrost nehodí jako předkrm.

 

Pro 8 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.