Jarní salát

    Poměr: Zelenina uvařená ve slané vodě, a to: 15 dkg květáku, 15 dkg zelených fazolových lusků, 15 dkg chřestu a 20 dkg vařených bramborů, trochu soli, pepře, trošku citronové šťávy, 25 dkg majonézy okořeněné, 1 na tvrdo uvařené vejce, 1 dkg másla a trošku jemně nakrájené zelené petržele.

 

    Postup: Do misky dáme květák rozdělený na malé růžičky, na kostičky nakrájené fazolové lusky a chřest a na jemné nudličky nakrájené brambory. Tuto směs osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dobře vše promícháme. Nakonec lehce přimícháme 22 dkg majonézy. Hotový salát upravíme do hlubší skleněné misky, povrch salátu potřeme zbylou majonézou, posypeme petrželí a ozdobíme kopretinami zhotovenými z bílků. Žloutek s máslem promícháme a znázorníme jím střed kopretin.

    Podáváme jako přílohu k pečeným a smaženým masům, k vařeným, pečeným a smaženým rybám anebo jako předkrm, nebo jako samostatný pokrm.

 

Pro 8 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.