Slovenský salát
Poměr: 30 dkg mladého hlávkového zelí, 20 dkg zelených bobulí papriky, 20 dkg cibule a octovou vodu.
Na marinádu: 1/8 litru octa, 1/16 litru hovězího vývaru, 2 polévkové lžíce oleje, trochu cukru a soli, 2 dkg nastrouhaného křenu a 1 dkg jemně nakrájeného kopru.
Postup: Očištěné hlávkové zelí zbavené košťálu, očištěné paprikové bobule a oloupanou cibuli nakrájíme na jemné nudličky, vše vložíme do polévkového síta a ponoříme do vroucí octové vody asi na dvě minuty. Potom síto se zeleninou vyndáme a necháme ji okapat. Vychladlou zeleninu dáme do misky a polijeme marinádou připravenou z octa, vývaru, cukru, soli, nastrouhaného křenu, nakrájeného kopru a oleje. Dobře promícháme, vařečkou upěchujeme a za hodinu podáváme.
Velmi dobře se hodí k vařenému hovězímu žebru, k ovaru, k sekané pečeni a karbanátkům, k čevabčičům, k opečeným špekáčkům, k pečeným skopovým žebírkům apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.