Celerový salát s ořechy

    Poměr: 70 dkg celeru, 3 dkg oleje a trochu slabě octové vody na podlévání, 15 dkg červené řepy vařené na kyselo ,8 dkg jader vlašských ořechů, 15 dkg majonézy okořeněné, polévková lžíce octa a 2 polévkové lžíce vody.

 

    Postup: Omytý celer oloupeme a nejdříve z něho nakrájíme asi 14 plátků 3 mm silných, z těch pak vroubkovaným vykrajovačem o průměru 3 cm vykrájíme kolečka. Tato kolečka vložíme do vařící slané, slabě octové vody, čtyři minuty je povaříme, vyndáme a necháme vychladnout. Zbytek celeru nakrájíme na velmi jemné nudličky. Nyní dáme do kastrolku olej, přidáme na nudličky nakrájený celer, za občasného podlévání trochou slabě octové vody jej asi čtyři minuty podusíme. Když vychladl, dáme jej do misky, přidáme 5 dkg jemně rozsekaných vlašských ořechů a promícháme majonézou, rozředěnou octem a vodou. Hotový salát vložíme do skleněné misky a okraje salátu ozdobíme uvařenými vroubkovanými kolečky celeru. Nyní vykrojíme z červené řepy rovněž vroubkovaným vykrajovačem asi 10 koleček a jimi věncovitě ozdobíme střed salátu. Na každé kolečko z červené řepy položíme půlku jádra vlašského ořechu.

    Takto upravený salát podáváme k dušeným závitkům z roštěnce, k sekané pečeni teplé i studené, k svíčkové pečeni po anglicku, bifteku, k hovězí pečeni, k pečené telecí kýtě, k telecím řízkům, k smaženým vepřovým kotletám, k pečeným skopovým žebírkům, k smaženému kuřeti, ke kachně pečené na roštu, k pečeným nebo smaženým rybám atd.

Promícháme-li tento salát místo majonézou jen marinádou připravenou z osminy litru octa, ze dvou polévkových lžic vody, z polévkové lžíce oleje, tří polévkových lžic malinové šťávy, z cukru, pepře a soli, pak dostaneme salát vhodný k rybám připraveným s majonézou, nebo ke zvěřině.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.