Francouzský salát

    Poměr: 25 dkg vařených bramborů, ve slané vodě uvařená nebo konservovaná zelenina, a to: 8 dkg mrkve, 6 dkg zelených fazolových lusků a 8 dkg hrášku, 10 dkg sladkokyselých okurek a 8 dkg jablek. Trochu soli, octa nebo citronové šťávy, bílý pepř, několik kapek worcesterové omáčky a 30 – 35 dkg majonézy okořeněné, nebo majonézy nastavované.

 

    Postup: Brambory, mrkev, fazolové lusky a jablka nakrájíme na stejnoměrné drobné kostičky a vložíme je do mísy. Okurky oloupeme, nakrájíme na stejnoměrné kostičky, lehce v dlaních vymačkáme a s hráškem je pak přidáme ke směsi. Salátovou směs osolíme, opepříme, okyselíme, pokapeme worcesterovou worcesterovou omáčkou, dobře promícháme a nakonec lehce přimícháme majonézu.

    Tohoto salátu používáme k přípravě obložených chlebíčků nebo k plnění paprik, rajských jablíček, vařených vajec a jako podstavců.

    Podáváme-li jej jako přílohu nebo jako předkrm, nebo jako samostatný pokrm, pak salát upravíme do hlubší skleněné misky a povrch ozdobíme hlávkovým salátem, rajským jablíčkem a vařenými vajíčky. (Viz vyobrazení.)

    Za přílohu k francouzskému salátu se hodí bílý chléb nebo švýcarské briošky.

 

Pro 8 osob (asi 1 kg salátu).

Úprava trvá 2 hodiny.