Španělský salát

    Poměr: 35 dkg celeru, trochu slabě okyselené vody a sůl, 20 dkg jablek, 15 dkg štěrbáku, 5 tvrdších rajských jablíček, 2 na tvrdo uvařená vajíčka, 1 hlávkový salát, šťáva z půlky citronu a 20 dkg majonézy okořeněné.

 

    Postup: Očištěný, oloupaný a na jemné nudličky nakrájený celer ve slabě okyselené a osolené vodě tři minuty povaříme. Scedíme a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, jádřince z nich vykrojíme, nakrájíme je na jemné nudličky a pokapeme citronovou šťávou. Dobře opraný štěrbák rovněž nakrájíme na jemné nudličky. Vše dáme do misky a promícháme dobře okořeněnou majonézou. Takto upravený salát dáme do skleněné misky a okraj salátu věncovitě ozdobíme oloupanými, na plátky nakrájenými rajskými jablíčky. Střed salátu rovněž věncovitě ozdobíme na tvrdo uvařenými a na plátky nakrájenými vajíčky. Do středu takto upraveného salátu zastrčíme srdíčko z hlávkového salátu.

    Podáváme jako přílohu tak jako salát celerový s ořechy anebo jako předkrm nebo samostatný pokrm.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.