Myslivecký salát

    Poměr: 60 dkg celeru, voda, sůl, trochu octa na vaření, 1/8 litru vývaru z celeru, 1/16 litru octa, polévková lžíce oleje, 2 polévkové lžíce malinové šťávy, trochu cukru, soli a pepře, několik kapek worcesterové omáčky a 10 dkg v cukru zavařených brusinek.

 

    Postup: Do kastrolku dáme vodu, trochu octa a soli a přivedeme do varu. Omytý celer oloupeme a nejdříve z něho nakrájíme asi 12 plátků 3 mm silných, z kterých okrouhlým vroubkovaným vykrajovačem průměru 3 cm vykrojíme kolečka. Zbytek celeru pak rozčtvrtíme, nakrájíme rovněž na plátky 3 mm silné a se zbytky celeru po vykrájených kolečkách a současně též vykrájená kolečka celeru vložíme do vařící okyselené vody, v níž vše čtyři minuty povaříme. Poté celer scedíme, necháme vychladnout a vykrojená kolečka dáme stranou.

    Studený celer bez koleček vložíme do misky a zalijeme marinádou, připravenou z vývaru celeru, soli, pepře, cukru, worcesterové omáčky, malinové šťávy a oleje. Vše lehce promícháme a postavíme na hodinu do chladu. Poté salát upravíme na skleněnou misku a jeho okraj ozdobíme vroubkovanými, uvařenými kolečky z celeru, střed salátu pak brusinkami.

    Takto upravený salát podáváme k sekané pečeni, k ruskému řízku, k vařenému hovězímu žebru, ke zvěřině apod.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.