Ovocné saláty se sladkou marinádou
Zde se uplatňují zejména tyto druhy: ananas, banány, broskve, grapefruity, hrušky, hroznové víno, jahody, jablka, maliny, mandarinky, melouny, meruňky, pomeranče, švestky, třešně apod. Ovoce krájíme buď na plátky, nebo na kostky, třešně a zahradní jahody ponejvíce půlíme. Maliny, lesní jahody, bobule hroznového vína atd. obyčejně do salátu nepromícháváme, nýbrž jich používáme ke zdobení povrchu salátu již připraveného. Také jemně rozsekané mandle a vlašské ořechy bereme často k posypání již hotového ovocného salátu.
K promíchání salátů používáme ponejvíce tzv. sladké marinády, složené z cukrového roztoku (syrupu), ovocných šťáv, nebo vína, někdy i likéru.
Ovocné saláty můžeme také zdobit před podáváním ušlehanou smetanou.