Cukrový roztok – sirup
Poměr: 1/8 litru vody a 1/8 kg cukru.
Postup: Do čisté nádoby nasypeme cukr, přidáme vodu a rozpustíme jej. Pak nádobu s cukrem postavíme na slabý oheň, pomalu jej přivedeme do varu a pět až šest minut povaříme. Pěnu, která se tvoří za varu, opatrně odstraňujeme. Takto upravený cukr prolijeme plátěným ubrouskem do porcelánové misky a necháme jej vychladnout.
Přidáme-li do horkého cukrového roztoku před procezením čtyři tence nakrájené slupky z citronu, z pomeranče, nebo z mandarinky, nebo i vanilku, získáme tím roztok s příchutí citronovou, pomerančovou, mandarinkovou anebo vanilkovou. S těmito přísadami necháme cukr na okraji plotny půl hodiny stát a pak jej teprve procedíme a postavíme do chladu.