Míchaný ovocný salát

    Poměr: 25 dkg křehkých, sladkých jablek, 15 dkg vyzrálých rynglí, 15 dkg třešní a 15 dkg vyzrálých meruněk, 1/8 litru cukrového roztoku s citronovou příchutí, polévková lžíce citronové šťávy, dvě polévkové lžíce malinové šťávy, 15 dkg malin a 5 dkg vlašských ořechů na zdobení.

 

    Postup: Z oloupaných jablek odstraníme jádřinec, nakrájíme je na kostky, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou. Ryngle, třešně a meruňky omyjeme, pecky odstraníme, nakrájíme rovněž na kostičky, přidáme k nakrájeným jablkům a opatrně promícháme. Do cukrového roztoku s citronovou příchutí přidáme malinovou šťávu, zamícháme a nalijeme na salátovou směs. Hotový salát postavíme na dvě hodiny do chladu. Chuť salátu můžeme zlepšit, přidáme-li trochu bílého nebo madeirského vína, nebo trochu koňaku. Před podáváním ozdobíme okraj salátu čerstvými malinami a střed salátu posypeme jemně rozsekanými ořechy. Podáváme tak jako salát meruňkový.

 

Pro 5 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.

 

Důležité! Podobným způsobem upravujeme ovocné saláty i z ostatních druhů ovoce. Dbejme hlavně toho, aby tyto saláty byly dobře vychlazené. Je-li možné, obložíme misku se salátem při jeho podáváním jemně rozsekaným ledem.