Rosol obyčejný, tužší
Uvaříme si rosol. Po zdařilé zkoušce vaříme rosolový vývar ještě asi o hodinu déle a obvyklým způsobem jej vyčistíme. Tím získáme rosol s větší rosolovací schopností – rosol tužší. Tohoto rosolu používáme jako přísady do různých vývarů, jako je hovězí nebo drůbeží, které nemají vůbec žádnou rosolovací schopnost, anebo do vývaru z ryb, který má již určitou rosolovací schopnost, a to proto, abychom z výše naznačených vývarů rychlou cestou připravili chutný rosol žádoucí tuhosti. Poněvadž tužší rosol by již vyčištěn, je nutné, abychom také vývar, který hodláme k němu přimíchat, předem bílkem vyčistili. Po promíchání tužšího rosolu s vývarem si zkouškou zjistíme, zda má připravený rosol žádoucí tuhost. Také k přípravě krycích rosolovacích omáček a vinného rosolu se tužší rosol velmi dobře hodí.