Pokrmy, které lze zalít do rosolu
Předně volíme takové rosoly, které odpovídají svou chutí chuti pokrmu. Na příklad:
Vařené vepřové maso, telecí maso, vařenou telecí hlavu, vepřovou hlavu, jazyk, speciální saláty a majonézy a podobně zaléváme rosolem obyčejným (přírodním) nebo rosolem umělým se želatinou. Šunku, telecí maso, některé pěny a paštiky můžeme zalít rosolem vinným.
Maso z kuřete, ze slepice nebo kachny zaléváme rosolem z drůbeže, ryby rosolem z ryb a maso ze zvěřiny rosolem ze zvěřiny.
K zalévání do rosolu se hodí: vařená, dušená i pečená masa, šunka, jazyk, vařená i pečená drůbež, vařená, pečená zvěřina, vařené nebo marinované ryby, plněná vajíčka, plněná rajská jablka, paštiky, pěny, speciální saláty a majonézy, galantiny, zelenina a houby v octovém nálevu nakládané, některé druhy měkkých salámů apod.