Rybí rosol se želatinou
Poměr: 1 ½ litru rybího vývaru, 1/16 litru octa, asi 6 dkg želatiny, 2 bílky a šťáva z citronu.
Postup: Rybí vývar získaný z vařených ryb procedíme a necháme vychladnout. Do hlubokého talíře dáme bílky a citronovou šťávu a vidličkou dobře prošleháme. Pak necháme ve čtvrt litru rybího vývaru nabobtnat želatinu. Potom obojí, jak prošlehané bílky, tak i nabobtnalou želatinu, nalijeme do rybího vývaru, dobře promícháme, okyselíme octem, postavíme na oheň a přivedeme zvolna do varu. Často vařečkou zamícháme, a to hlavně ode dna nádoby, aby se nám nepřipálil.
Hotového čirého rybího rosolu používáme k zalévání ryb a korýšů do tvořítek nebo ke zdobení mis.
1 litr rosolu.
Úprava trvá 2 hodiny.