Rybí rosol z rybího vývaru

    Poměr: 1 kg rybích hlav bez žaber, ½ kg rybích odpadků, jako jsou kosti, kůže, ocasy apod., 1 cibule, 1 kořínková petržel, půl mrkve, čtvrt celeru, 5 dkg žampionů, trochu bazalky nebo ysopu, trochu soli, 1/16 litru octa a 2 ½ litru rybího vývaru.

 

    Postup: Rybí hlavy a odpadky z ryb dobře ve studené vodě omyjeme, dáme do hrnce a přidáme k nim na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, na plátky nakrájené žampiony, sůl, ocet a koření. Vše zalijeme rybím vývarem a tři čtvrtě hodiny pomalu vaříme. Takto získaný vývar procedíme a vyčistíme bílky tak jako rosol obyčejný .

    Rybí vývar, kterého v tomto receptu užíváme, získáme při vaření ryb, jichž pak používáme k zalévání do rosolu, k přípravě rybích majonéz apod.

    Rybí vývar, kterého v tomto receptu užíváme, získáme při vaření ryb, jichž pak používáme k zalévání do rosolu, k přípravě rybích majonéz apod.

    Tímto způsobem získaný rybí rosol není sice po ztuhnutí tak tuhý jako rosol obyčejný, zato však je velmi lahodný.

    Používáme ho k zalévání ryb do rosolu. Porce uvařené ryby nebo menší ryby vcelku vložíme do hlubších skleněných misek, zalijeme rybím rosolem a necháme v chladničce ztuhnout. Takto zalitou rybu podáváme už přímo s miskou, tedy ji nevyklápíme.

 

1 ½ litru rosolu.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.