Rosol z telecích kližek (kolen)
Poměr: 2 telecí kolena, asi ½ kg vepřových kůžiček, 2 ½ litru vody, 1 menší cibule, kousek póru, půl mrkve, půl petržele nebo pastináku, čtvrt celeru, kousek kapusty, 5 zrnek nového koření a 5 zrnek pepře vcelku, 2 bobkové listy, trochu tymiánu, asi 1/16 litru octa a sůl.
Postup: Telecí kolena vykostíme, kosti rozsekneme. Telecí kližku a kosti dobře vypereme ve studené vodě, vepřové kůžičky v horké vodě, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a hodinu povaříme. Potom přidáme očištěnou zeleninu, koření a sůl a pomalým varem dováříme ještě hodinu, tj. tak dlouho, až vepřové kůžičky dostatečně změknou. Hotový vývar jemným sítem procedíme, podle potřeby a chuti okyselíme a vychladlý vyčistíme tak jako rosol obyčejný. Hotového rosolu užíváme (a to bez přísady octa) k přípravě bílých krycích rosolových omáček, s přísadou octa pak k zalévání různých pokrmů do rosolu.
Uvařené maso, nebo i uvařené vepřové kůžičky nakrájíme na kostky a zalijeme do rosolu. Potřebujeme-li však jenom rosol, pak uvařenou telecí kližku (maso) dáme do pekáče, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout. Vychladlou nakrájíme na plátky, obalíme jako řízek a v horkém tuku vysmažíme. Řízky podáváme teplé s majonézou nebo s tatarskou omáčkou.
Asi 1 litr rosolu.
Úprava trvá 3 hodiny.