Srnčí žebírka s pomerančem

    Poměr: 6 dvojitých žebírek, sůl, pepř, 6 dkg másla, 3/10 litru zvěřinové krycí rosolové omáčky , 1 větší pomeranč, 6 kompotových třešinek a 2/10 litru studeného tekutého rosolu.

 

    Postup: Z užší strany odleželého srnčího hřbetu ukrojíme 6 žebírek, každé se 2 kostičkami, z kterých pak jednu žeberní kost ostrým nožem vyřízneme. Tím získáme 6 silnějších žebírek, každé jen s jednou žeberní kostí.

    Takto upravená žebírka lehce naklepeme, okraje nožem úhledně přikrojíme, osolíme, opepříme a v rozpáleném másle je na každé straně asi čtyři minuty prudce opečeme. Upečená žebírka lehce zatížíme a necháme vychladnout.

    Studená žebírka položíme na drátěnou podložku, polijeme zvěřinovou krycí rosolovou omáčkou a postavíme do chladu. Když omáčka ztuhla, ozdobíme povrch věncovitě oloupanými a rozpůlenými plátky z pomeranče a doprostřed posadíme třešinku.

    Celý povrch žebírek pak lehce přetřeme rosolem a postavíme znovu do chladu. Na okrouhlou mísu položíme papírový ubrousek a na něj věncovitě rozložíme upravená žebírka.

    Podáváme jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.

    Příloha: pečivo z lístkového těsta nebo švýcarské briošky, brusinková omáčka nebo rybízová omáčka s křenem, po případě ovocné saláty.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.