Srnčí řízky (steaks) po myslivecku

    Poměr: 6 silnějších řízků ze srnčí kýty, 8 dkg slaniny, sůl, pepř, tymián, 6 dkg sádla nebo másla, asi 3/10 litru zvěřinové krycí rosolové omáčky anebo 1/8 litru studeného tekutého rosolu, ozdoby dekorativní  studený tekutý rosol na přetření, myslivecký salát a hlávkový salát na zdobení.

 

    Postup: Z odleželé, odblaněné srnčí kýty si nakrájíme silnější řízky, lehce je naklepeme, protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou, ale tak, aby slanina nevyčnívala, osolíme, opepříme, posypeme malounko tymiánem a v rozpáleném tuku je na každé straně asi pět minut prudce opečeme. Okraje upečených řízků úhledně přirojíme a řízky necháme dobře vychladnout. Studené řízky polijeme zvěřinovou krycí rosolovou omáčkou nebo rosolovou šťávou a postavíme do chladu. Povrch řízků pak vhodně ozdobíme dekorativní ozdobou a celé je lehce přetřeme stdueným tekutým rosolem.

    Na okrouhlou mísu rozložíme věncovitě šest listů hlávkového salátu a na každý list položíme upravený srnčí řízek. Do středu dáme skleněnou misku naplněnou mysliveckým salátem.

    Podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.