Sekaná ze zaječího masa

    Poměr: 35 dkg zaječího masa, 25 dkg prorostlého vepřového masa, 12 dkg slaniny, 2 žemle, asi ¼ litru mléka, 1 – 2 vejce, sůl a pepř nebo 1 dkg kořeněné soli , 4 dkg cibule, zelená petržel, 3 a 6 dkg sádla a trochu vývaru ze zeleniny, v němž jsme vyvařili kosti a po případě i odpadky ze zajíce. – Na zdobení zelená petržel a mrkev vařená na kyselo.

 

    Postup: Očištěné a omyté maso umeleme na masovém strojku. Přidáme k němu ostrouhané žemle v mléce namočené, dobře vymačkané a prolisované, vejce, sůl a pepř nebo kořeněnou sůl, na kostičky nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petržel, obojí na 3 dkg sádla osmahnuté, a dobře vše promícháme.

    Nyní utvoříme na vále houskou posypaném z propracované směsi obdélník, podélně na něj rozložíme slaninu, nakrájenou na dlouhé hranolky, pak z toho utvoříme podlouhlou šišku, kterou dáme na pekáč do rozpáleného sádla a v horké troubě ji pečeme asi hodinu. Během pečení sekanou občas poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru. Upečenou sekanou vyndáme z pekáče a necháme vychladnout.

    Studenou sekanou nakrájíme na plátky, urovnáme je na podlouhlou mísu a ozdobíme zelenou petrželí a mrkví uvařenou na kyselé.

    Podáváme jako samostatný pokrm, zejména k večeři.

    Příloha: chléb, brusinková anebo rybízová omáčka.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.