Letecká mísa (rostbíf s chřestem)

    Potřebné: Citron, rostbíf, kyselá okurka, 7 kuliček vykrojených ze syrových bramborů, chléb černý, olej, vařený (nebo konservovaný) a marinovaný tyčinkový chřest. – Párátka.

 

    Postup: Na dvou protilehlých stranách citronu (ne na špičkách) uděláme podélné výřezy do hloubky. Takto připravený citron položíme pak k jedné straně na okrouhlou mísu a do každého výřezu zasuneme část silnějšího plátku rostbífu tak, aby znázorňoval křídlo letadla. Na každý plátek rostbífu položíme kolečko z kyselé okurky, jež znázorňuje poznávací značku.

    Z uvařených bramborových kuliček a párátek napodobíme motor letadla a párátkem ho připevníme na špičku citronu.

Ze střídky chleba vykrojíme nožem vrtuli, v rozpáleném oleji ji do zlatova vysmažíme a párátkem ji připevníme do středu napodobeného motoru.

    K zadní straně citronu pak přiložíme tyčinkový chřest, který značí záď letadla. Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: bílé pečivo, majonéza okořeněná nebo tatarská (po případě remuládová) omáčka.