Vaječná mísa

    Potřebné: Francouzský salát, vejce uvařená na tvrdo, majonéza okořeněná, mléko, šťáva z červené řepy, pažitka a kaviár nebo lanýž.

 

    Postup: Na střed okrouhlé mísy upravíme francouzský salát do tvaru polokoule. Kolem salátu rozložíme do kruhu na tvrdo uvařená vejce, podél rozpůlená, a to žloutkem dospodu. Majonézu okořeněnou rozředíme trochou mléka a polovinu majonézy obarvíme na růžovo šťávou z červené řepy. Takto vzniklými omáčkami pak střídavě jednotlivé půlky vajec polijeme. Vejce politá žlutou omáčkou ozdobíme jemně rozsekanou pažitkou a vejce politá růžovou omáčkou ozdobíme jemně rozsekaným lanýžem nebo kaviárem.

    Jedno na tvrdo uvařené vejce nožem opatrně nakrojíme v polovině kolem dokola tak, abychom mohli žloutek vyndat vcelku. Na jedné polovině bílku, na řezné straně, uděláme nožem vroubkovité zářezy a zasadíme do ní vyndaný žloutek. Tuto ozdobu pak posadíme na vrcholek salátu.

    Podáváme jako předkrm anebo jako samostatný pokrm. Příloha: bílé pečivo.