Šunkové trubičky s chřestem
Potřebné: Jarní nebo francouzský salát s rosolovací schopností , studený tekutý rosol, konservovaný zelený hrášek, vařený (nebo konservovaný) a marinovaný tyčinkový chřest, šunka a tuhý rosol.
Postup: Z jarního nebo francouzského salátu, promíchaného místo majonézy okořeněné majonézou rosolovou, upravíme si na okrouhlou mísu podstavec asi dva a půl centimetru vysoký.
Užší, vysoké, cylindrovité plechové tvořítko vylijeme tenkou vrstvou rosolu, vyzdobíme zeleným hráškem, vyplníme chřestovými tyčinkami, zalijeme rosolem a necháme ztuhnout. Ztuhlý obsah tvořítka vyklopíme na střed salátového podstavce.
Tenké plátky šunky asi 10 cm dlouhé a 6 cm široké potřeme studeným tekutým rosolem, do každého plátku zabalíme pět tyčinek chřestu, asi šest a půl centimetrů dlouhých, s hlavičkami, a to tak, aby hlavičky poněkud vyčnívaly, a chřestem naplněné šunkové trubičky paprskovitě rozložíme na salátový podstavec, aby vyčnívající hlavičky chřestu byly na vnější straně. Na zbývající okraj salátového podstavce položíme v místa, kde se dvě šunkové trubičky dotýkají, po jednom trojúhelníčku vykrojeném z tuhého rosolu. Kolem chřestu zalitého v rosolu nasypeme jemně rozsekaný rosol.
Podáváme ke všem příležitostem. Příloha: bílé pečivo a majonéza se smetanou.