Švédská mísa

    Potřebné: Majonéza s rybím masem , studený tekutý rosol, konservovaný zelený hrášek, majonéza ke zdobení, marinovaný úhoř, kyselý sleď, hříbečky naložené v octovém nálevu, matjesový slaneček, kyselé okurky, tresčí játra, očka, olejovky a zelená petržel.

 

    Postup: Hlubší plechové ozdobné tvořítko, vylité tenkou vrstvou rosolu a vyzdobené zeleným hráškem, naplníme majonézou s rybím masem. (K přípravě této majonézy vezmeme místo majonézy okořeněné majonézu rosolovou.) Naplněné tvořítko postavíme do chladničky.

    Ztuhlý obsah tvořítka pak vyklopíme na střed okrouhlé ploché mísy a nyní paprskovitě od něho směrem k okraji mísy rozdělíme volný prostor na osm políček tak, že sáčkem s hvězdičkovitou trubičkou vystříkáme osm proužků z majonézy ke zdobení. Do jednotlivých políček pak vložíme: marinovaného úhoře, řezy z kyselého sledě, hříbky naložené v octovém nálevu, matjesového slanečka, nakrájené kyselé okurky, tresčí játra, očka a olejovky. Kromě vyjmenovaných lahůdek můžeme k vyplnění políček dát též uzeného tuňáka, plněné olivy, uzeného lososa, marinovaného slanečka, kyselé sledě v majonéze, zeleninu uvařenou na kyselo apod. Nyní ještě i vnější okraj naplněných políček ohraničíme vystříkanou majonézou ke zdobení a zdobíme zelenou petrželí. Podáváme nejčastěji jako jídlo po večeři.

    Příloha: chléb všeho druhu.