Salátová mísa – hodiny

    Potřebné: Salát s majonézou (může to být francouzský, vlašský, ruský, pikantní apod.), majonéza rosolová ,mrkev uvařená na kyselo, fazolové lusky nebo nať póru, uvařený nebo konservovaný zelený hrášek, takutý rosol a rajská jablka.

 

    Postup: Na větší plochou, okrouhlou porcelánovou mísu upravíme asi dva a půl centimetru vysoko salát s majonézou, a to tak, aby zůstal vnitřní okraj mísy asi na 4 cm volný. Povrch salátu uhladíme, polijeme rosolovou majonézou a postavíme do chladu. Když majonéza ztuhla, uděláme na povrchu salátu číselník (ciferník). Číslice sestavíme z tenkých proužků, vykrájených z uvařené mrkve. Ručičky hodin vykrojíme buď z vařených nebo konservovaných fazolových lusků, po případě ze spařené natě póru. Okraj povrchu číselníku posázíme zeleným hráškem. Celý povrch číselníku můžeme lehce přetřít studeným tekutým rosolem. Kolem takto znázorněných hodin rozložíme kolečka nakrájená z rajských jablek a marinovaná.

    Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři. Příloha: bílé pečivo.