Jarní vaječná mísa

    Potřebné: Vlašský nebo ruský salát, vejce uvařená na tvrdo, tatarská omáčka nebo majonéza okořeněná, majonéza ke zdobení ,červená řepa na kyselo nebo rajské jablko, hlávkový salát, cukr a ocet.

 

    Postup: Na větší plochou, okrouhlou nebo oválnou mísu dáme vlašský nebo ruský salát a roztřeme jej nožem na ploše mísy tak, aby okraj mísy zůstal asi na 4 cm volný; vrstva salátu má být asi dva a půl centimetru vysoká. Na povrch takto upraveného salátu položíme úhledně na tvrdo uvařená vejce, rozpůlená podél, žloutkem dolů. Těchto půlek položíme tolik, aby celá plocha salátu byla jimi obložena. Potom polijeme celý povrch mísy buď tatarskou omáčkou, nebo majonézou rozředěnou trochou mléka. Na hřbet každé půlky vajíčka nastříkáme hvězdičku z majonézy ke zdobení a zastrčíme do ní kostičku vykrojenou z červené řepy nebo rajského jablka. Okraj mísy ozdobíme hlávkovým salátem nakrájeným na nudličky, posypaným cukrem a pokapaným octem. Podáváme ke každé příležitosti. Příloha: bílé pečivo