Čínská vaječná mísa

    Potřebné: Rýžový salát orientálský ,majonéza rosolová, na tvrdo uvařená vejce, prolisované sardele, máslo, koření curry ,studený tekutý rosol a lanýže nebo pestřece.

 

    Postup: Rýžový salát orientálský promícháme s majonézou rosolovou. Na plech dáme papír, na něj položíme dortový kruh (tzv. ráfek), naplníme ho připraveným salátem promíchaným rosolovou majonézou a necháme jej v chladu ztuhnout. Se ztuhlého salátu pak odstraníme papír a salát i s kruhem dáme na okrouhlou mísu. Zrosolovatělý salát nožem z okruhu vykrojíme a okruh odstraníme.

    Na jedné boční straně u dvanácti na tvrdo uvařených vajec vykrojíme bílek, a to tak, abychom mohli vydlabat žloutek. Vydlabané žloutky promícháme s prolisovanými sardelemi a máslem, okořeníme trochu kořením curry a vydlabaná vajíčka opět naplníme směsí.

    Naplněná vajíčka pak tou stranou, s které jsme je vydlabali a znovu naplnili, položíme na prkénko, přetřeme je studeným tekutým rosolem a z lanýžů nebo pestřeců na nich uděláme čínské nápisy.

    Vejce s nápisy znovu lehce přetřeme studeným tekutým rosolem a postavíme do chladu. Po ztuhnutí rosolu posadíme vajíčka do kruhu na podstavec z rýžového salátu. Třinácté vajíčko skrojíme na širší špičce tak, aby nám stálo, přetřeme je rovněž rosolem a ozdobíme čínským nápisem z lanýžů. To pak postavíme do středu salátového podstavce. Na boční strany podstavce přilepíme rosolem ve stejných vzdálenostech od sebe tenká kolečka vykrájená z lanýžů nebo pestřeců.

Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm, a to k slavnostnějším příležitostem, recepcím a podobně.

Příloha: bílý chléb nebo pečivo z lístkového těsta, po případě topinky, dále pak majonéza okořeněná nebo tatarská omáčka a saláty ze syrové zeleniny